Ususret 3. GinIstri, u Rovinju održano ocjenjivanje gotovo 70 uzoraka ginova

Ususret 3. GinIstri, u Rovinju održano ocjenjivanje gotovo 70 uzoraka ginova

U Strukovnoj školi Eugena Kumičića u Rovinju u četvrtak 3. listopada 2024. godine, održano je senzorno ocjenjivanje pristiglih uzoraka uoči trećeg izdanja GinIstre, međunarodnog festivala posvećen ovom alkoholnom piću.

Na ocjenjivanje je pristiglo čak 68 uzoraka ginova koje je poslalo 36 proizvođača iz čak pet država: Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije i Slovačke..

Komisije predvođene vrsnim stručnjancima i profesorima nisu imale nimalo lagan posao.

Predsjednik ocjenjivačkih komisija GinIstre, Kristijan Damijanić istaknuo je visoku kvalitetu pristiglih uzoraka

„Komisije su bile sastavljane od 10 eksperata iz područja senzorike jakih alkoholnih pića, vinarstva i prehrambene industrije iz Hrvatske. Italije i Srbije. Mogu reći da je ovogodišnja kvaliteta ginova izuzetno godina i da ih se može svrstati uz najbolje svjetske ginove.“

Damijanić je dodao kako će pobjednici biti poznati na svečanom otvorenju 3. GinIstra festivala koje će se održati u petak 25. listopada u Staroj Tvornici duhana u Rovinju.

Među ocjenjivačima sudjelovali su Igor Lukić, znanstveni savjetnik na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, Marin Mihaljević Žulj, profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Urošević, profesor prehrambene tehnologije na Poljoprivrednom fakultetu u Bijeljini, Ticijana Ikica Piutti nastavnica Ugostiteljskog posluživanja u Strukovnoj školi Eugena Kumičića Rovinj, Petar Šegon s Veleučilišta u Rijeci, enologinja Nina Jurinjak Brajko, profesorice Melita Zec Vojinović i Urška Kosić te ANAG ocjenjivači, Francesco Bragagna i Mauro Bonutti.

„Moram reći da nam je kroz ocjenjivanje prikazana zaista dobra kvaliteta proizvoda i svjedočili smo velikom potencijalu.

Dodao bih još da je i izbor Komisije bio izuzetno kvalitetan i stručan jer su ocjene bile ujednačene, bez nekih iskakanja. Sve to govori da je ovo bilo uspješno ocjenjivanje gdje su rezultati zaista realni u odnosu na ono što nam je bilo ponuđeno“, poručio je Ivan Urošević, profesor prehrambene tehnologije na Poljoprivrednom fakultetu u Bijeljini i potpredsjednik Saveza proizvođača rakija Srbije.

Podsjetimo, posljednjeg vikenda u listopadu, 25. i 26. 10. 2024. godine, u Rovinju će se održati treće izdanje GinIstre – najvećeg međunarodnog festivala posvećenog ginu u Hrvatskoj.

I ove godine u Rovinj stižu domaći i međunarodni stručnjaci s brojnim zanimljivim predavanjima, radionicama, panelima, ali i masterclassovima.

Na jednom mjestu okupit će se stručnjaci te domaći i strani izlagači koji će u Staroj tvornici duhana u Rovinju imati priliku razmijeniti znanja i iskustva, dok će prisutne zabavljati Matija Cvek i TBF.

Copyright © 2024 GinIstra