Ocjenjivači
KRISTIJAN DAMIJANIĆ
Predsjednik ocjenjivačkih komisija GinIstre
Dr. sc. biotech. Kristijan Damijanić profesor je vinarstva na Veleučilištu u Rijeci, gdje se bavi edukacijom i istraživanjem u području vinogradarstva i enologije. Od 2005. godine aktivno sudjeluje kao predsjednik ocjenjivačkih komisija, tajnik i ocjenjivač na brojnim regionalnim i međunarodnim natjecanjima vina i jakih alkoholnih pića, gdje svojim znanjem doprinosi unaprjeđenju kvalitete tih proizvoda. Certificirani je degustator vina, maslinovih ulja i jakih alkoholnih pića, što potvrđuje njegovu stručnost u procjeni organoleptičkih svojstava. Od 2022. godine predsjednik je ocjenjivanja na GinIstra festivalu, vodećem međunarodnom događaju posvećenom ginu u Hrvatskoj. Njegovo dugogodišnje iskustvo i stručnost čine ga jednim od najcjenjenijih ocjenjivača u industriji.
IGOR LUKIĆ
Voditelj ocjenjivačke komisije GinIstre
Dr. sc. Igor Lukić znanstveni je savjetnik na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, gdje se bavi istraživanjima u području poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, s posebnim naglaskom na proizvodnju, kemijski sastav i kvalitetu vina te jakih alkoholnih pića. Doktorirao je na temi vezanoj uz jaka alkoholna pića, čime je stekao dubinsko znanje o procesima koji utječu na njihov okus, miris i strukturu. Njegov znanstveni rad usmjeren je na unapređenje kvalitete tih proizvoda kroz primjenu novih tehnologija i analiza. Od 2001. godine redovito sudjeluje kao ocjenjivač na različitim natjecanjima i izložbama jakih alkoholnih pića, što dodatno potvrđuje njegovu stručnost i reputaciju u ovom području. Kroz svoj rad i angažman pridonosi razvoju enologije i edukaciji o kvaliteti alkoholnih pića.
MARIN MIHALJEVIĆ ŽULJ
Voditelj ocjenjivačke komisije GinIstre
Izv. prof. dr. sc. Marin Mihaljević Žulj predaje na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je nositelj tri modula iz područja jakih alkoholnih pića te radi kao glavni destiler u svojoj obiteljskoj destileriji Lynx Craft Distillery u Gorskom kotaru.
Od 2014. certificirani je senzorni ocjenjivač vina i voćnih vina sukladno Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina u RH. 2014. godine završava tečaj senzornog ocjenjivanja jakih alkoholnih pića u Austriji (World-Spirits Academy - Bad Kleinkirchheim). Iza sebe ima niz uspješnih projekata suradnje sa destilerijama u Hrvatskoj. Autor je knjige „Voćne rakije, likeri i travarice“, te je autor tridesetak znanstvenih i stručnih radova u području tehnologije vina i jakih alkoholnih pića. Dugi niz godina član je ocjenjivačke komisije za jaka alkoholna pića u Republici Srbiji, te je predsjednik mnogih komisija u Republici Hrvatskoj.
Predsjednik je ocjenjivačke komisije na najvećem međunarodnom ocjenjivanju voćnih rakija, ginova i likera u Zagrebu Cro Spirit, te drugu godinu na GinIstri.
IVAN UROŠEVIĆ
Član ocjenjivačke komisije GinIstre
Dr. Ivan Urošević suvlasnik destilerije Tok i konzultant u nekoliko destilerija u Srbiji i regiji. Radi kao profesor prehrambene tehnologije na Poljoprivrednom fakultetu u Bijeljini. Bavi se znanstveno istraživačkim radom iz oblasti tehnologije jakih alkoholnih pića. Od 2005. do danas je član velikog broja ocjenjivanja jakih alkoholnih pića. Nositelj je Međunarodne diplome WSET Spirits i ocjenjivač na međunarodnom ocenjivanju CMB Spirit Selection. Iza sebe ima veliki broj predavanja, radionica i masterclassova iz oblasti jakih alkoholnih pića.
TICIJANA IKICA PIUTTI
Član ocjenjivačke komisije GinIstre
Ticijana Ikica Piutti nastavnica je Ugostiteljskog posluživanja u Strukovnoj školi Eugena Kumičića Rovinj. Dugogodišnja je članica Hrvatske sekcije barmena, nositelj SCA Coffee Skills diplome. Odnedavno je certificirani degustator jakih alkoholnih pića (ANAG), a imala je priliku educirati se i na Mixology Academy u Italiji. Kroz kontinuirani profesionalni razvoj sudjelovala je na brojnim radionicama na kojima je stekla dragocjeno iskustvo koje prenaša učenicima i kolegama. Sudjeluje kao ocjenjivač od prve GinIstre.
MAURO BONUTTI
Član ocjenjivačke komisije GinIstre
Rođen je na sjeveroistoku Italije među vinogradima gdje je od početka svoje profesionalne dobi počeo stvarati aromatizirane rakije i likere prema starim lokalnim receptima. Svoja znanja odlučio je produbiti proučavanjem rakija, a potom i alkoholnih pića iz čitavog svijeta dobivši titulu: ANAG ocjenjivača i predavača (Associazione Nazionale Assaggiatori Grappa e Acquaviti), Međunarodne diplome WSET Spirits, Sake Somellier i ocjenjivač piva Unionbirrai. Godinama je ocjenjivač na raznim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima rakija i sakea. Aktivan je kao govornik i konzultant na nacionalnim događanjima za viski, rum, armagnac, mezcal i gin. Piše članke za časopis SpiritoItaliano.net.
FRANCESCO BRAGAGNA
Član ocjenjivačke komisije GinIstre
Živi i radi između Gorice i Trsta, ali je neko vrijeme živio i u drugim talijanskim gradovima ali i u Australiji. Trenutačno angažiran kao teritorijalni predstavnik ANAG-a (National Association of Grappa and Spirits Tasters) za Friuli Venezia Giuliu, bavi se upravljanjem događanjima udruge, organizacijom tečajeva, a i sam je predavač na tečajevima o jakim alkoholnim pićima. Pohađao je tečajeve ONAV (vino) i ONAF (sir), surađivao je s drugim udrugama i održava kontakte s lokalnim destilerijama. Po struci inženjer računarstva.
PETAR ŠEGON
Član ocjenjivačke komisije GinIstre
Petar Šegon djelatnik Veleučilišta u Rijeci. Suradnik na mnogobrojnim ocjenjivanjima vina i jakih alkoholnih pića od 2009. godine. Odnedavno certificirani organoleptički ocjenjivač vina i jakih alkoholnih pića. Sudjeluje u ocjenjivanju od prve GinIstre.
NINA JURINJAK BRAJKO
Član ocjenjivačke komisije GinIstre
Diplomirala kao stručni specijalist ing. vinarstva. Više od 15 godina iskustva kao enolog u nekoliko vinarija u Hrvatskoj. Sudjeluje kao član i voditelj komisija na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima vina i jakih alkoholnih pića.
MELITA ZEC VOJINOVIĆ
Član ocjenjivačke komisije GinIstre
Dr.sc. Melita Zec Vojinović profesorica je na Veleučilištu u Rijeci. Certificirani je degustator jakih alkoholnih pića. Sudjelovala je na regionalnim ocjenjivanjima jakih alkoholnih pića, a na ocjenjivanju GinIstra sudjeluje od 2023. godine.
URŠKA KOSIĆ
Član ocjenjivačke komisije GinIstre
Urška Kosić zaposlena je na Poljoprivrednom odjelu Veleučilišta u Rijeci, gdje doprinosi stručnim znanjima u području poljoprivredne proizvodnje i prehrambene tehnologije. Dugogodišnje iskustvo u ocjenjivanju jakih alkoholnih pića omogućilo joj je sudjelovanje na brojnim prestižnim natjecanjima i degustacijama. Nedavno je stekla certifikat za ocjenjivača jakih alkoholnih pića, čime je dodatno osnažila svoju ekspertizu u ovom području. Njena strast prema istraživanju kvalitete pića te poznavanje enoloških procesa čine je cijenjenom članicom ocjenjivačkih komisija. Kroz svoj rad, kontinuirano doprinosi promociji vrhunskih proizvoda i unaprjeđenju standarda u industriji.